Tgbjers musikval 7:7

31 januari 2016

Oj, efter en ännu längre paus än mellan musikval 5 och 6 och en ögonöppnare från min vän Debora om att listningen inte är klar kommer här det sjunde valet.

Efter sex låtval tänkte jag avsluta med en artist. Och det är kanske därför detta sjunde och sista musikval dröjt. Jag insåg snart att den texten skulle bli något som liknade en avhandling. Därför låter jag helt enkelt bli. Det blir inte ens en hint om någon låt från det hållet. De som känner mig vet precis vem jag talar om.
Att göra ett sista låtval är förstås inte lätt. Det finns ju hur många låtar som helst som påverkat en på olika vis. Och när man väl kommer att tänka på en låt, dyker det plötsligt upp hur många som helst. Jag hänger inte alltid med i hur associationerna går i mitt huvud men inför detta sista musikval valde jag bort pundarpoppiga Chick-e-chack av Docent Död, melankoliska Min pappa är en flygkapten av Magnus Johansson och sentimentala Vara vänner (officiell musikvideo på den här länken) av Jakob Hellman.
Efter att ha lyssnat på någon inköpt blandkassett som gavs ut i samband med Moskva-OS 1980 upptäckte jag Pugh Rogefeldt och köpte hans nästa platta Het. Den spelades flitigt på min allt-i-ett-stereo och jag lärde mig snart texter. På den här plattan ligger den rytmiska Stockholm, den corny Tuggummi och den vackra Aftonfalken.
Men framförallt är det här man hittar Ambulansen. Som första spår på skivan levererar den med fart en kreativ och rolig text om killen som äntligen sätter sig upp mot kompisen som alltid fått alla brudarna. Bara att Rogefeldt får in rader som ”Carina är allt vad jag har och hon är inge trofé att lägga i skrubben, det blir varsel å strejk å bockad å lockout, så håll dig till ditt, lilla gubben” gör Ambulansen mig glad. Och att min grabb Quintus under bilfärder utmanar mig att sjunga ikapp på denna låt gör mig ännu gladare.

Så, lyssna på denna risiga VHS-upptagning från en konsert anno 1983 (där förmodligen länkarna till Stockholm och Aftonfalken ovan också kommer ifrån) och föreställ er hur den låter på platta (eller leta upp den på AppleMusic eller Spotify, för tusan – det är den värd).

Fler inlägg i samma blogg