Tgbjers musikval 6:7

12 januari 2016

Hopps! Nu har det gått nästan en vecka sedan det femte musikvalet …

Det har varit kul att göra den här listan. Ett antal låtar kändes givna och något val har som sagt kommit av sig själv. Insåg efter det femte valet att det var för många kvar … så mitt uppehåll med den här listan (6 dagar) har inte bara berott på att jag varit upptagen. Jag har helt enkelt varit tvungen att ta mig en funderare kring vilken väg jag ska gå. Till slut kokade det ner till fyra låtar, varav dessa tre fick ställa sig åt sidan: Rick Springfields SoulsLionel Richies Hello och Lorrie Morgans I guess you had to be there – ”you gestaltas för övrigt av en annan musikalisk hjälte: Kris Kristofferson. (Jösses, när jag länkar upp videorna till dessa så måste jag bara lyssna på dem igen.)

Lorrie Morgans låt är ännu en av dessa sentimentala countrylåtar jag är så svag för, denna gång levererad med en skruv, som jag inte ska spoila här.
Lionel Richie hade också varit lätt att komma in på från the countryside då Kenny Rogers (igen!) gjort en cover på Richies Lady som slår låtskrivarens version såpass att åtminstone ett förhärdat Richie-fansen (läs: Kvinnan) börjat lyssna på Rogers. Jämför själv med Rogers här.
Souls hörde jag första gången på Kaj Kindvalls teveprogram Videobeat och föll för denne, för mig då okände, artist. Kan i dag ångra att jag inte såg hans konsert i Stockholm när det begav sig, mest för att jag då haft ett ungdomligt minne att dela med Kvinnan. Lyssnade länge på varenda platta han gjort och gjorde men det där har ebbat ut lite. Nu minns vi och följer upp honom på Youtube då och då.

Nå, till dagens musikval. När låten väl kom till mig, under inspelningen av morgondagens Mikael och Mikael-avsnitt, så var det ju så enkelt.
Åke Söderblom är min favoritskådespelare genom tiderna. Denne sceniske ekvilibrist var rapp i käften, imiterade, författade och sjöng (det senare hjälpligt). Åke – jo, svensken i gemen kände honom vid hans förnamn – hade verkligen en komisk fjäder i kroppen.
Som låtskrivare är det kanske få som tänker på honom. Men faktum är att han bland annat har skrivit texterna till örhängen som Kan du vissla, Johanna och dagens musikval: Tangokavaljeren (länkad i Lasse Lönndahls tappning, då jag inte hittar någon version med Åke på nätet).
Att det blev just Tangokavaljeren beror förstås dels på att kombinationen Åke Söderbloms text och Jules Sylvains musik svänger så härligt och dels på grund av historien bakom: Åke och några kollegor utmanade varandra på en fest att man till nästa gång skulle ha skrivit den fånigaste tangotexten. Åke vann.

Fler inlägg i samma blogg