Tgbjers musikval 1:7

2 januari 2016

Blev i veckan nominerad av Nicolas Krizan​ att på Facebook välja och presentera en favoritlåt/artist per dag under en vecka och sätter igång (utan inbördes ordning) i dag. Passar förstås även på att lägga ut texterna samlade här:

Den första platta jag köpte själv sparade jag ihop till 1974. Den kostade 33 kronor, en summa det borde ha tagit en 6–7-årig version av mig en del tid att få ihop om det inte var så att jag under de här åren sålde teckningar för en krona styck till godhjärtade släktingar och föräldrars vänner.
Lasse Berghagens Min kärlekssång till dej* (Polydor) innehåller flera låtar som folk verkar minnas än i dag – tyvärr verkar dock inte min absoluta favorit på den här plattan ha digitaliserats. Förutom titelspåret (vars första rad flera av mina barn har tolkat såhär: ”Jag har köpt mig en augustigitarr”) är nog Ding-dong (hör låten här) och Hålligång i skogen de mest kända än i dag. Själv gillade jag genast även de mer vemodiga De’ e’ slutNu ska vi flytta hem till Norrland (som för övrigt är en svensk cover av Curt Sapaugh och Bobby Austins Try a little kindness (lyssna här) som countryartisten Glen Campbell spelade in 1970 (antar att min faiblesse för country tog sin början här)) och Karl-Erik Jonsson.
Ett par tristare spår finns det också men jag tror nog ändå att man skulle kunna be mig sjunga vilken som helst av dessa låtar utan att bli besviken (av mitt textminne, nota bene, sångrösten håller nog inte måttet).
Men favoriten hittar man som femte (av sex) spår på B-sidan. På kvällen trött och ledsen är en vemodig och samhällskritisk låt som börjar såhär:

På kvällen trött och ledsen
jag gick på Söders berg
trasig uti dressen
jag frös genom ben och märg …


* Ser nu när jag plåtar omslaget att mitt exemplar är ett nysläpp som har splaschen: ”Extra! Nu med: Min kärlekssång till dej” samtidigt som plattan ju faktiskt heter det. Någon som vet mer om det?

Fler inlägg i samma blogg