Smørrebrød, fornuftig snaps = nöjt kvinnfolk

14 september 2013

Schønnemann

Den jobb-iga Köpenhamnsresan fortsatte under helgen med ett besök på Schønnemann som höjdpunkt. Schønnemann är lunchrestaurangen som tack vare sin danska husmanskost rekommenderas i Guide Michelin. Här får man smørrebrød som ingen annanstans.
Efter en tidigare jobblunch har jag snackat upp restaurangen för Kvinnan. När det kommer till att betala dyra pengar för mat är hon ofta kritiskt. Och tacka för det, med tanke på den mat hon själv lagar. Restauranger måste sålunda verkligen leverera för att det ska vara värt att äta ute. Under våra nio år tillsammans har det nog bara hänt … aldrig.
Men Schønnemanns smørrebrød är oemotståndliga. Mitt första med svamp bestod av rikligt gräddstuvade champinjoner och karl-johansvamp toppade med råa kantareller. Det andra var svårare att få ner. Inte för att tartaren inte var god – tvärtom – utan beroende på storleken på smørrebrøden.

Men det sköljer man ner med Schønnemanns flera olika sorters egen snaps och eget öl. Snapsen är kul. Finns i storlekarna pinlig, almindlig och fornuftig. Väljer man som jag en fornuftig får servitören visa sig på styva linan. Då ska det hällas upp till glasets kant så att det bara är ytspänningen som håller vätskan kvar. Sedan gäller det att inte spilla på väg till mun. Jag misslyckades. Lite av min valnötsnaps hamnade på handen, men det fick jag i mig också.
Som så ofta när jag äter ute gjorde sällskapet ett bättre matval. Kvinnans smørrebrød med fiskbullar och hälleflundra toppar det mesta.
Så tyckte även Kvinnan. Den här gången var hon mer än nöjd.

Lördagen fortsatte sedan med ett musikalbesök på Folketeatret.

Fler inlägg i samma blogg