Resebrev från Kalifornien 2015:9

21 juni 2015

Det är söndag morgon i Oakland där vi bor under vårt besök i den här delen av Kalifornien. Vi är inne på vår andra vecka i USA. Vårt motellrum ser fortfarande lite ut som ett torkrum efter besöket på The Heyes Laundry igår. På några ställen hänger kläder som tvättomatens torktumlare inte rådde på ens efter 4 körningar (i och för sig var varje torktumling bara 6 minuter). Annars gick det smidigt. Instruktionerna enkla (det var inte första gången jag fick användning för mina Walmart-läsglasögon men det är nog första gången de syns på bild) och tvättiden – de kaliforniska 30 minutrarna, som vi har kommit att kalla dem – inte svår att slå ihjäl heller eftersom det fanns Wi-Fi.

K2015_SF_Laundromat_IMG_2105

När vi tvättade var det tidig kväll och det kom faktiskt några regnstänk. Färden in till San Francisco gick i dag söderut med Silicon Valley som ett första delmål. På vägen dit stannade vi i Hayward på Hippies Brew som serverade goda bagels med bra service i rasande fart. Under tiden vi frukosterade där sköttes ruljangsen bakom den lilla disken av 7 personer.

K2015_hippiebagel_IMG_2060

In och ut, bara. Ibland var det nog fler personal än kunder inne. Vi stannade inte heller länge.

I Silicon Valley letade vi oss fram till Apples högkvarter, 1 Infinite loop, som inte gjorde mycket väsen av sig på utsidan. Knappt ett äpple syntes. Visserligen var det lördag men det kändes ändå som att mina fördomar om att man alltid arbetar här kom på skam då det var väldigt lite folk här och definitivt ingen som jobbade – förutom killen som höll rent på gatorna. Entrén verkade dock öppen men vi vågade inte gå in.

K2015_Apple_IMG_2064

I Mountain View finns också:

K2015_Datamuseum_skylt_IMG_2095

… där vi tillbringade några intressanta timmar. På AI/Robotnics-avdelningen hittade vi ekorren Squee från 1951 som lyckades bäst med sitt uppdrag att hämta nötter (tennisbollar) om det var mörkt (!).

K2015_Datamusuem_IMG_2090

Efter 3 timmar var vi rätt möra och behövde ta oss till San Francisco för att hinna tvätta innan dagen blev all. Inne i ett av Mountain Views bostadsområden, där allt såg exakt likadant ut och var idylliskt på gränsen till läskigt, hittade vi SnoZen som serverade ”hyvlad snö”, något slags smaksatt is. Hyvlad snö var mycket gott och svalkande om man inte åt för fort. Quintus fick hjärnfrys av sin vaniljsnö med jordgubbar.

K2015_SnoZen

Vi hann som sagt till tvättomaten och hittade via Yelp restaurangen med det lekfulla namnet Thai Idea där allt var vegetariskt, sånär som på äggen. Man kunde beställa anka, biff, kyckling, mal och räkor, allt formaterat i sojaprotein. Något skeptiska beställde vi in förrätten Wing Bomb för att testa. Dessa kryddiga kycklingsubstitut hade till och med något slags skinn på sig! Gott och mättande. Men vi höll oss till Pad Thai och Pad Kee Mow – utan sojasubstitut.

Vår sista exkursion i San Francisco skulle bli att åka över Golden Gate-bron. Den var inte helt lätt att komma upp på utan direktion från GPS:en. Vi gjorde därför ett stopp utmed bron på vägen hem till motellet, San Francisco-Oakland Bay Bridge, på Treasure Island där vi fick en härlig utsikt.

K2015_SF_bay-bridge_IMG_2113

Sedan blev det retur till Frisco och ett lyckat försök att åka på Golden Gate-bron. Det var disigt över bron vars gigantiska fästen inte syntes i från bilen varför en lätt futuristisk känsla av att vara svävande infann sig.

Gårdagskvällens hemkomst är nog den senaste hittills. Men vi vek tvätt och hann titta lite på teve innan vi somnade.

Sjukdomsläget är bättre. Quintus har inte hostat i natt och själv har jag bara lite svid i halsen.

Fler inlägg i samma blogg