Uppvaknande

20 februari 2014

Efter många om och men står jag äntligen på perrongen. Det räcker tydligen inte att jag själv klantat till det och missat tåg den här morgonen. Nu såsar SJ också. Snabbtåget jag ska åka med är nästan 40 minuter försenat.
Killen som tiggde pengar vid biljettautomaten kommer ut och vill förklara för mig att han egentligen har pengar. Det är bara det att han gett dem till en kompis som skulle fixa droger. Men nu har han hört att ”golkompisen” (sic!) ska hänga på låset till Systembolaget när det öppnar och spendera den här killens pengar på ”alkohol” istället.
Han börjar prata om ett Katrineholm jag aldrig har hört talas om. Tanken på att Katrineholm har en undre värld och jag en informant inom räckhåll får mig att snacka vidare med den här killen. Men nyfikenheten går snart över i en obehaglig känsla.
Killen svär över sin golkompis flera gånger och berättar att om han inte varit han utan HA eller Red Devils istället så skulle inte golkompisen levt nu.
”Men jag ska fixa honom.”, försäkrar han och visar en penna han fått låna av stationsvärden. ”Jag ska sticka den här i tinningen på honom.” Han måttar med pennan i sin egen nacke.
Det är inte utan att det är lite obehagligt. När killen kom fram stod det en äldre dam bredvid mig men ju mer killen snackade desto närmare väggen flyttade hon sig. När killen beger sig iväg mot järnvägstunneln och Systembolaget ber han mig önska honom Lycka till. Då har damen vänt sig mot väggen.
”Lycka till”? Det kunde jag inte säga. Istället harklar jag ur mig ett ”Ja.” och han lommar äntligen iväg.
När han är på behörigt avstånd ringer jag polisen för att berätta vad som eventuellt kommer att hända om en stund i gränden mellan Systembolaget och Sparbanken. Med tanke på hur nära killen stod och hur länge han snackade kan jag lämna ett tämligen detaljerat signalement.

För att damen vid väggen ska förstå att jag inte var hans kompis pratar jag högt i telefonen. Men hon verkar inte höra mig. Därför går jag fram till henne efter samtalet och berättar att jag ringt polisen. Efter en stund slappnar hon av. Det visar sig att hon är nyinflyttad i Katrineholm och har lämnat Stockholm för att det har blivit så stökigt där. Varsågod!

Fler inlägg i samma blogg