Busternostalgi

27 november 2013

Buster-artikel

Så var Buster på tapeten igen. Artikeln som Sportbladet publicerar i dag på Aftonbladet.se doftar av nostalgi. Som Buster-tidningens siste redaktör intervjuade man mig för några färska pratminus. I övrigt bygger artikeln i mycket på de gamla texterna som Aftonbladet skrev i samband med Busters nedläggning 2005.
Mycket har man gjort för Seriesverige, men inget har fått sådan exponering som nedläggningen av Buster.
Det var dock inte mitt beslut. Jag kämpade istället med att förnya tidningen in i det sista. Den gamla loggan kom tillbaka, magasinsformatet gjorde sitt till, bättre tryck och bättre papper, två kvinnliga seriehjältar dök upp i form av av Tomas Karlssons Majsan den mangainfluerade serien Kishako som gjordes direkt för Buster av Pidde Andersson (manus) och Åsa Ekström (bild). I den serien figurerade jag själv som kolerisk (vad annars?) chefredaktör* till sportjournalisten Kishako (som kan översättas till ”kvinnlig skribent” ungefär).
Nedläggningen smög sig på media. Först när tidningen legat ute några veckor fick en sydsvensk journalist syn på min sista ledare i sonens Buster och skrev en notis i sin tidning. TT nappade och snart fanns nyheten ute över hela landet. Aftonbladet och Expressen publicerade varsitt respektive uppslag om nedläggningen och TV4 Sporten gjorde ett inslag med undertecknad. Sportjournalister över hela Sverige mindes sin barndoms seriehjältar i krönikor och liknande. Det verkade som om alla kunnat identifiera sig med figurerna i Buster. Och så var det nog. Serierna handlade nästan alltid om underdogs. Vem känner inte igen sig då?

 

* Såhär såg det ut:
Mikael i Kishako_webb

För fler porträtt av tgbjer: kolla här.

Fler inlägg i samma blogg